A kecskeméti Díszítőművész Szakkör


A szakkör 1952-ben alakult. Fontos szerepet töltött be a szakkör életében Dr. Varga Ferencné Kulik Ilona, aki alapító tagként a kezdetektől részt vett a munkában, 1954-1959, majd 1980-2016 között szakkörvezetőként tevékenykedett. 1960-1979 között a szakkörvezetői feladatokat dr. Nagy Györgyné vette át. Jelenleg Mucsi Jenőné népi iparművész vezeti a díszítőművészeti szakkört.

A több mint 70 éve működő szakkör tagjai hazánk néprajzi tájegységeinek hímzésén kívül a határainkon túli magyar hímzéskultúrával is megismerkedtek különböző tanulmányutakon. Az elsajátított hímzéseket feldolgozták, majd helyi, megyei és országos kiállításokon szerepeltették, ahol számtalan oklevél (ezüst, bronz) és külön díj fémjelezte a szép munkáikat. Egy Nívódíj, kétszeres Kiváló Együttes cím, valamint a Katona József - díj (Kecskemét Megyei Jogú Város rangos díja) büszke tulajdonosa a szakkör.

Az utóbbi években figyelmük szűkebb és tágabb környezetük hímzéskultúrája felé fordult. Eddig a kecskeméti subahímzés mellett a hercegszántói sokác (horvát) és a 19. századi hartai hímzéseket gyűjtötték és dolgozták fel.

Az országban több hímző szakkörrel alakítottak jó szakmai és baráti kapcsolatot, melyet folyamatosan ápolnak.

A kecskeméti szakkör évtizedek óta együttműködik Duna-Tisza közi Népművészettel, a hímző táborainak programszervezésében, valamint az elméleti és a szakmai előadók kiválasztásában.

A szakkör igazi otthonra talált a Népi Iparművészeti Gyűjteményben. A hely szellemének és a magas szintű szakmai munkának köszönhetően a foglalkozások szívélyes légkörben zajlanak.


Tevékenységükben a több mint 70 éve kitűzött cél - csak tiszta forrásból származó népi értékek kutatása, feldolgozása, és megőrzése - nem változott, ma is érvényes, és aktuálisabb, mint valaha.







 

VIRTUÁLIS SÉTA
port_03

A gyűjtemény termeinek bejárása.

HÍMZÉS ADATBÁZIS
hímzés adatbázis

NYITVA  TARTÁS
port_01

ELÉRHETŐSÉG
port_02

6000 Kecskemét, Serfőző u. 19.

Telefon, fax:
76/327-203
76/480-297
76/506-108

port_03

Fenntartónk:
Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata.

A honlap létrejöttét lehetővé tette:
Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatának Kulturális és Idegenforgalmi Bizottsága.