A gyűjtemény története

A Népi Iparművészeti Tanács a kezdetektől vásárolta és gyűjtötte a legjobb, a kor ízlésvilágát leginkább tükröző népi iparművészeti alkotásokat, amelyből az évtizedek alatt jelentős gyűjtemény állt össze. (A gyűjtemény tulajdonosa jelenleg a Hagyományok Háza.) 1978-ban a Népi Iparművészeti Tanács megalakulásának 25. évfordulóján rendezett tanácskozáson tettek először említés arról, hogy szükséges lenne ezt a gyűjteményt valahol elhelyezni és állandó kiállítás keretében bemutatni, a kutatását lehetővé tenni. Ez az óhaj csak néhány évvel később valósulhatott meg, amikor Bács-Kiskun megye és Kecskemét város kultúrapártoló vezetői egy megüresedett 200 éves ipari műemlék épületet (az egykori "serházat") ajánlották fel a létrehozandó gyűjtemény számára.

A jellegzetes kecskeméti épületben - amely a sörfőzés jelentőségének csökkenése után laktanyaként, majd Likőripari Vállalatként funkcionált - 1984 decemberében nyílt meg a népi iparművészet remekeit bemutató állandó kiállítás. Az impozáns belső terekkel rendelkező, az átlagnál jóval tágasabb - mintegy 800 négyzetméteres - kiállítótérben méltó helyet kapott a népi iparművészet mind az öt fő szakága (faragás, fazekasság, hímzés, szövés, népi kismesterségek).

Az országos pályázatok, kiállítások jó lehetőséget teremtettek a saját tulajdonú állomány gyarapítására is, amely ma már meghaladja a 2500 db-ot. Ebben nem csak népi iparművészeti, hanem eredeti néprajzi tárgyak is szép számmal találhatók (különösen jelentős az úgynevezett Zana-gyűjtemény és Leviczky-gyűjtemény).

Lehetőséget teremtettünk arra a kecskeméti Népi Iparművészeti Gyűjteményben, hogy időszaki kiállításoknak is helyet tudjunk adni. Ezeken a kiállításokon az elmúlt években számtalan alkotó, alkotóközösség, gyűjtemény mutatkozhatott be. Időről-időre helyet adunk iparművészeti, képzőművészeti vagy a design egyes területeit bemutató kiállításoknak is.

Országos pályázatokat is hirdettünk illetve társrendezőként (Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztály, Pro Cultura Alapítvány) bonyolítunk le olyan jelentős országos pályázatokat, mint a háromévente megrendezésre kerülő Fazekas Pályázat vagy a Kismesterség Pályázat ill. Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány meghívásos és nyilvános pályázatai.

Egy-két napos tanácskozásokat szervezünk a népi iparművészet azon szakágaiban tevékenykedők részére, akiknek kevesebb lehetőségük van a műfajukkal kapcsolatos szakmai problémáik megvitatására. A mézesbábosok és a tojásírók az elmúlt évtizedben kaptak tőlünk lehetőséget a találkozásra, két alkalommal a népi kályhások találkozóját rendeztük meg nagy szakmai érdeklődés mellett Kecskeméten. Sikeres volt a késes mestereknek nyújtott találkozási és szakmai továbbképzési lehetőségünk is. 2010 májusában a népi bútorfestők találkozóját rendeztük meg, neves néprajzkutatók és alkotók közreműködésével.

Közel másfél évtizede fogadtuk be a majd 60 éves múlttal rendelkező Kecskeméti Díszítőművészeti Kört. (Vezetője dr. Varga Ferencné, a Népművészet Mestere.) A tagok közül többen szereztek népi iparművész címet, a különböző pályázatokon rendszeresen eredményesen szerepelnek. Munkájukban - amellett, hogy eredeti közegben kutatják a hagyományos népi hímzéseket - felhasználják az állandó kiállításunk anyagát is, ez jelentős segítséget nyújt a kézimunkák tervezésében.

Elsősorban gyermekek számára hirdetünk műhelyünkben rendszeresen kézműves foglalkozásokat, de a felnőttek is érdeklődéssel tekintenek meg illetve vesznek részt egy-egy népi iparművész magas szintű szakmai bemutatóján vagy éppen a népi ételkészítést bemutató sorozatunkon.

Játékkuckót alakítottunk ki, ahol a legifjabb látogatóink is megismerhetik és kipróbálhatják a paraszti világ természetes anyagokból készült hagyományos játékait és a mai alkotók kreativitást, a gyermeki képzeletet fejlesztő játékszereit.

Kriskóné Dávid Mária etnográfus, igazgató


 

VIRTUÁLIS SÉTA
port_03

A gyűjtemény termeinek bejárása.

HÍMZÉS ADATBÁZIS
hímzés adatbázis

NYITVA  TARTÁS
port_01

ELÉRHETŐSÉG
port_02

6000 Kecskemét, Serfőző u. 19.

Telefon, fax:
76/327-203
76/480-297
76/506-108

port_03

Fenntartónk:
Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata.

A honlap létrejöttét lehetővé tette:
Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatának Kulturális és Idegenforgalmi Bizottsága.