Kalotaszegi népművészeti hagyaték
Zana-gyűjtemény

A megyeszékhely több mint kétszáz éves, műemléki védettséget élvező egykori Serházában 1984-ben lelt otthonra a Népi Iparművészeti Gyűjtemény.


Állandó kiállításunkon láthatóak a népi iparművészek legszebb alkotásai: hímzések, szőttesek, faragások, fazekas munkák és a népi kismesterségek jellegzetes darabjai (pl. kékfestő anyagok, mézeskalácsok, népi ékszerek, kések, hangszerek, lószerszámok, kulacsok). Időszaki kiállításaink, országos pályázataink mindig új élményeket kínálnak a diákoknak és a felnőtteknek egyaránt. Kézműves műhelyünkben elsajátíthatók a népi kézműves technikák alapjai, az udvaron álló kemence alkalmas népi ételek elkészítésére.


1996-ban egy archaikus kalotaszegi tárgyakat tartalmazó magángyűjteménnyel gyarapodott, gazdagodott intézményünk.
1986-ban bekövetkezett halála után jelentős kalotaszegi gyűjteményt hagyott Kecskemét városára Zana Dezső (1920. Budapest - 1986. Budapest), a városhoz erősen kötődő pedagógus, művész. (Egy éves korától élt Kecskeméten, itt szerzett tanítói oklevelet is.)

A gyűjteményről 1987-ben adott szakvéleményt dr. Flórián Mária, dr. K. Csilléry Klára és dr. Lengyel Béláné. Végkövetkeztetésük: ". az anyag megőrzését feltétlenül szükségesnek látjuk." Kiemelkedőnek ítélték az atlaszkötéses régi kalotaszegi szőtteseket, a fehérvagdalásos lepedőket, a sávolykötéses zsákokat, a bőrmelleseket, a gyöngyhímzéses kötényeket, a vállfűs ingvállakat, a vőfélykendőket, a gyöngyös pártákat és a kalotaszentkirályi fekete szűrt. Archaikus darabokból teljes öltözeteket is összeállítható találtak és úgy vélték, az egykori felvetett ágy is elkészíthető a régi szőttes és hímzett textilekből.

1993-ban döntöttek úgy a város vezetői, hogy a Népi Iparművészeti Gyűjtemény kapja meg a kollekció kezelésének jogát és felelősségét. Több mint ezer tárgyat vettünk át a református egyháztól, ahol a hagyatékot őrizték.

 

A sok évtized alatt a helyszínen gyűjtött - szükségszerűen vegyes minőségű - tárgyak között található hímzés, szőttes, viselet, kerámia. Az állandó kiállítás 1996-ban készült el, azóta mindig láthatóak intézményünkben a gyűjtemény legszebb, legértékesebb darabjai. A Zana-gyűjtemény megtekintésével a hagyományos kalotaszegi lakás- és öltözködéskultúra egy fontos, hiteles szegmensével ismerkedhetünk meg.

A megnyitó ünnepségre a hagyaték egyik legjobb ismerője, dr. Lengyel Györgyi már nem tudott eljönni, de a hozzánk küldött levelében írja: " Zana Dezső tanár urat munkám során ismertem meg, aki nem alkotója, hanem lelkes gyűjtője volt a népi hagyományoknak. Mindent elkövetett, hogy megismertesse és megszerettesse azokat, felkeltse irántuk az érdeklődést nemcsak tanítványaiban, hanem egész környezetében is. Először eljött és tanácsokat kért a gyűjtésével kapcsolatban. A szoba telis-tele volt szebbnél szebb, főleg Kalotaszeg vidékéről származó anyagokkal. Éppen előző évben jártam Kalotaszegen és boldogan láttam viszont nála összesűrítve mindazt a szépséget, amit ott egy házban vagy faluban tapasztaltam. Sokat foglalkoztatta, mi lesz utána ezzel a szép gyűjteménnyel. Zana tanár úr nyugodtan pihenhet. A művészeteknek mindenkor szívesen otthont adó Kecskemét városa befogadta ezt a különleges, pótolhatatlan gyűjteményt, amely emléket állít áldozatos, önzetlen, példamutató hagyománygyűjtő tevékenységének, a szülőföld szeretetének."

Kriskóné Dávid Mária etnográfus, igazgató


 

VIRTUÁLIS SÉTA
port_03

A gyűjtemény termeinek bejárása.

HÍMZÉS ADATBÁZIS
hímzés adatbázis

NYITVA  TARTÁS
port_01

ELÉRHETŐSÉG
port_02

6000 Kecskemét, Serfőző u. 19.

Telefon, fax:
76/327-203
76/480-297
76/506-108

port_03

Fenntartónk:
Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata.

A honlap létrejöttét lehetővé tette:
Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatának Kulturális és Idegenforgalmi Bizottsága.